Ász Nász produkció "Te csak mondj igent, a többit mi elintézzük!"

Bővebben
Fotók
Videók

Mező-Szabó Tamás

vőfély / ceremóniamester, aramentor
Mező-Szabó Tamás

Telefon: 06-70-220-63-09
E-mail: asznasz@gmail.com
vagy: 
mezotamas.godollo@gmail.com

      

A vőfély/ceremóniamester – sőt mostanában már „party-maker”-nek is nevezik a mesterséget – az esküvő és az azt követő lakodalmi mulatság egyik (ha nem a legfontosabb!) kulcs-szereplője. Személye a garancia arra, hogy a jegyes pár számára úgy alakuljon a Nagy Nap, ahogyan ők azt megálmodták, elképzelték. A tapasztalt násznép-koordinátor a jegyes párral már korábban megbeszélteket figyelembe véve, az esetlegesen hirtelen bekövetkezett, nem várt eseményekre azonnal reagálva vezényli le az esküvőt, a lakodalmi mulatságot.
Annak érdekében, hogy a számotokra oly’ jeles Nap eseményei a kívánt mederben follyanak mindenképpen javasolt egy tapasztalt vőfélyt/ceremóniamestert („party-maker”-t) megbízni e nemes feladatra.

Fontos, hogy mielőbb, még a Nagy Nap „tervezgetése” során és nem a végleges menetrend kialakítását követően keressétek fel a násznép-koordinátort, hiszen nála futnak össze a szálak, ő az, aki – kis túlzással – „mindenkivel” kapcsolatban áll majd. Ha tehát már az események tervezése során bevonjátok őt a szervezésbe, az garanciát jelent arra vonatkozóan, hogy úgy alakul a Nagy Nap, ahogyan azt Ti elterveztétek.

Hogy mi a különbség?

A vőfély a lakodalom eseményeinek, azok egymásutániságának fő irányítója. Mint egy karmester, levezényli az esküvő körüli ceremóniát és a lakodalmi mulatságot. Végigkíséri a menyasszonyt és a vőlegényt az egész esküvő menetén, hogy a pár helyett szónokoljon, hogy mindig a középpontból irányítsa a dolgokat. Éppen ezért feltűnő ruhája és erős hangja betölti a faluhelyi lagzit. A vőfélyi tevékenység tipikusan a magyar lakodalmakhoz kapcsolható, mondhatni: „hungarikum”. A vőfély ténykedése, öltözéke folklorisztikus elemekben, népi hagyományokban bővelkedik. (pl.: versekben, rímekben beszél, öltözékének kiegészítői a kötény, a kalap, a demizson vagy kulacs, a fokos s mindezeken színes szalagok is találhatók – ez utóbbiakról, azok miértjéről szívesen mesélek még, ha személyesen is találkozunk!)

A ceremóniamester, "party-maker" feladata lényegében ugyanaz, mint a vőfélyé, de megjelenése, viselkedése és kommunikációja kevésbé - esetenként egyáltalán nem - folklorisztikus, kevésbé hagyományőrző, igazodik a városi környezethez és elvárásokhoz. A ceremóniamester dolga az, hogy átvállalja a párra nehezedő feladatok egy részét, hogy helyettük kommunikáljon, hogy tudja, mit reagáljon, ha be nem tervezett, nem várt esemény következik be az esküvő valamint a mulatság folyamán. Nem főszereplő, sokkal inkább az a személy, aki ha kell, irányítóként, ha kell szónokként, de sokkal inkább a szálakat összefogó ügyelőként tevékenykedik az esküvő során.